Bedrijfsfitness: hoe fit wilt u uw werknemers hebben?

Bedrijfsfitness

U heeft een bedrijf met een x aantal medewerkers. U denkt er al langer over om hen, in navolging van veel andere bedrijven, iets aan te bieden op het gebied van fitness. U hebt al overwogen om uw personeel fitnessabonnementen te geven, en wellicht hebt u ook andere opties overwogen. Op zich al een mooie eerste stap, maar hebt u al eens gedacht aan een fitnessruimte in uw eigen bedrijfspand? We brengen de voordelen graag voor u in kaart.

Gezondere en fittere medewerkers

In het woord fitness zit het woord fit ingesloten. Hoe fit en dus hoe gezond zijn uw medewerkers? Het is niet direct uw zorg, en al zeker niet uw verantwoordelijkheid, maar als u hun gezondheid zou kunnen meten, zou u wellicht schrikken. Iedereen kan ziek worden, maar die kans wordt groter naarmate iemand minder gezond leeft en minder fit is. Dat geldt dus ook voor al uw medewerkers. Wat betekent het voor uw bedrijf als een medewerker zich ziek meldt? En welke invloed heeft het op uw bedrijfsactiviteiten als er drie mensen ziek zijn? U heeft hier invloed op, in die zin dat u de kans op ziek worden van één van uw medewerkers kunt verkleinen (maar niet voorkomen uiteraard).

Sporten stimuleren met bedrijfsfitness

Daarom is dat al een goede reden voor een fitnessruimte in huis voor het bedrijven van bedrijfsfitness. U stimuleert uw medewerkers daarmee om te gaan fitnessen en verlaagt ook nog eens hun drempel om te gaan sporten. Waar ze normaal gesproken nog naar een sportschool zouden moeten rijden, stappen ze nu vanaf hun werk zo aan de apparaten. Ze moeten al een erg goed excuus hebben om nu nog steeds niet te beginnen met sporten. Er zullen vast medewerkers zijn die met tegenzin uw fitnessruimte bezoeken, maar er zijn er zeker ook (waarschijnlijk het merendeel) die er vooral gemotiveerd aan de slag gaan om aan hun conditie te werken. Een deel van uw medewerkers gaat dus eindelijk uitvoeren wat al zo lang een voornemen is. Dat gaat hen veel positieve reacties uit hun omgeving opleveren, wat dan weer extra stimulerend werkt. U krijgt een aantal gezondere, fittere medewerkers, die daarmee ook nog eens een voorbeeld zijn voor hun nog niet sportende collega’s, die nauwelijks achter kunnen blijven. Wij zeggen: een win-win-win situatie.

Geef het goede voorbeeld

Uw rol kan nog een stuk verder gaan, door zelf ook te fitnessen. Hoe is het voor uw werknemers om hun baas fitter en sterker te zien worden? Welke stimulans kan dat zijn? Probeer wel in te schatten in hoeverre zij het prettig vinden als u tegelijkertijd met hen sport. Ze moeten natuurlijk wel nog ruimte hebben om eens met elkaar te praten zonder hun chef in de buurt te hebben. Kies dus uw momenten!

Communicatie en samenwerking

Over praten gesproken: in ieder bedrijf, ook in het uwe, ontstaat wel eens onenigheid of zelfs ruzie. Mensen zijn het simpelweg niet altijd met elkaar eens. Het is niet altijd makkelijk om hier doorheen te prikken of een oplossing te vinden en tot elkaar te komen. Maar hoe zou dat zijn buiten uw bedrijf, als uw medewerkers elkaar ontmoeten in een andere dan de kantoorsetting? Hoe gaan uw mensen met elkaar om als ze elkaar tegenkomen in sportkleding, als ze het werk even hebben losgelaten en meer zichzelf als mens zijn? Conflicten zullen niet direct in uw fitnesszaal worden opgelost, maar wellicht kan er wel een basis worden gelegd voor constructiever samenwerken. Dat werkt uiteraard vooral in het voordeel van uw bedrijf en uw rendement, maar zorgt er ook voor dat uw medewerkers met minder frustratie (en ook nog eens fitter) naar huis zullen gaan.

Geconcentreerder werken

Het is algemeen bekend dat sporten weliswaar energie kost, maar ook extra energie oplevert. Vermoeidheid maakt plaats voor een fitter gevoel en zin om dingen aan te pakken. De kans is groot dat ook uw sportende medewerkers en collega’s meer energie krijgen, makkelijker de dag doorkomen en dus langere tijd geconcentreerd hun werk blijven doen. Waar nu nog de koffieautomaat sommige mensen op een kunstmatige manier wakker maakt en houdt, is het straks uw fitnessruimte die hen energieker maakt en houdt.

Wedstrijdje?

U kunt eventueel nog een ludiek wedstrijdelement aan de opening van uw fitnessruimte in het bedrijf toevoegen, zonder uw medewerkers aan te zetten tot een echte wedstrijd. Zo kunt u de meest fit geworden medewerker (door meting of door iedereen te laten stemmen) bijvoorbeeld een waardebon geven voor fitnessartikelen of belonen met een week geen koffie hoeven halen voor collega’s. Zet uw creativiteit aan en bedenk iets leuks. Uw mensen zullen het waarderen!

Geplaatst in: Gezondheid