BTW aangifte doen

Als ondernemer heb je veel aan je hoofd. Daar hoort ook het doen van BTW aangifte bij. Met deze informatie en tips weet je precies wat je te doen staat.

BTW berekenen

Door de Belastingdienst word je geïnformeerd over het BTW percentage dat je aan je klanten in rekening mag brengen. De BTW tel je op bij de verkoopprijs van je goederen of diensten. Op je facturen vermeld je je BTW-identificatienummer. Hiermee kunnen klanten zien dat je ondernemer bent en kan de Belastingdienst controleren of je BTW aangifte klopt. Ook op facturen die jij moet betalen staat BTW vermeld. Hou in je administratie de betaalde en ontvangen BTW bij. Dan heb je dat bij de hand voor je aangifte. Er zijn ook handige boekhoudprogramma’s waarmee je automatisch een overzicht kan maken van je BTW ontvangsten en uitgaven.

BTW aangifte doen is verplicht

Als je met je onderneming staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel ontvang je een brief van de Belastingdienst met informatie over de BTW aangifte. Hierin staat aangegeven welk tarief op jouw onderneming van toepassing is en hoe vaak je aangifte moet doen. Voor de meeste ondernemingen geldt een frequentie van vier keer per jaar. Hier zijn ook uitzonderingen op. Het doen van aangifte is niet vrijwillig. Doe je geen aangifte, dan krijg je een boete.

Hoe doe je BTW aangifte?

De website van de Belastingdienst beschikt over een beveiligd gedeelte voor ondernemers. Het formulier ‘aangifte omzetbelasting’ vind je hier. Met de inloggegevens die je eerder van de Belastingdienst ontvangen hebt, log je in op de website van de Belastingdienst en doe je daar digitaal je aangifte. Op het formulier geef je aan wat het BTW bedrag is dat je aan je klanten hebt berekend en hoeveel BTW je zelf hebt betaald. Na het invullen verstuur je de aangifte eenvoudig met één druk op de knop.

Wat gebeurt er na je aangifte?

Na je aangifte ontvang je na een paar weken bericht van de Belastingdienst waarin staat aangegeven of je BTW terug krijgt of moet betalen. Als je BTW moet terugbetalen zorg er dan voor dat je dit op tijd doet. Als je dat niet doet, kan je ook hier een boete voor krijgen. Moet je een betaling rond feestdagen of een weekend doen? Houd dan rekening met de verwerkingstijd van de bank. De Belastingdienst kijkt niet naar het moment van betaling, maar naar het moment dat het bij de Belastingdienst op de bankrekening staat.

Tips bij het doen van je BTW-aangifte

Voorkom een boete en verstuur je BTW aangifte op tijd. De Belastingdienst heeft een handige btw-alert-app waarbij je een herinnering krijgt als het tijd is voor je aangifte. Als je nog een inkoopfactuur hebt uit het vorige kwartaal neem je dat mee bij je huidige aangifte. Als je jaaromzet € 20.000 of lager is, dan kom je in aanmerking voor vrijstelling van BTW. Je berekent geen BTW aan klanten en je vraagt zelf ook geen BTW meer terug. Je hoeft dus ook geen BTW aangifte te doen. Op de site van de Belastingdienst vind je meer informatie over deze kleineondernemersregeling.
Maak het jezelf gemakkelijk en zorg voor overzicht en structuur in je administratie zodat je alles makkelijk terug kan vinden. Zo voorkom je stress bij het doen van je BTW aangifte.

Geplaatst in: Uncategorized