BTW berekenen

BTW berekenen

In Nederland is het zo dat we over bepaalde producten en diensten belasting moeten betalen. Dit noemen we BTW. De afkorting BTW staat voor Belasting voor de toegevoegde waarde. Deze belasting staat ook wel bekend als omzetbelasting. In Nederland zijn er verschillende percentages die gelden voor de BTW over verschillende categorie├źn van diensten en producten welke we hieronder verder toe gaan lichten. De BTW is een vorm van inkomsten voor de overheid en deze wordt vervolgens gebruikt voor verschillende doeleinden. We gaan in deze tekst een kijkje nemen bij de BTW en welke berekeningen hierbij horen. BTW berekenen is immers van groot belang.

Omzetbelasting

In Nederland zijn er verschillende manieren om belastingen te betalen waar BTW er dus een van is. Toch zijn er nog meer belastingen die door de overheid als inkomsten worden gezien. Je kan hierbij bijvoorbeeld denken aan de belasting die je betaalt over het loon of de uitkering die je ontvangt, ook wel inkomstenbelasting, maar ook bijvoorbeeld de motorrijtuigenbelasting of erfbelasting. Al deze belastingen worden dus gebruikt als inkomsten voor de overheid en vervolgens weer gebruikt voor de inwoners van het land.

BTW tarieven

Zoals we al kort even hadden benoemd gelden er dus verschillende tarieven voor verschillende producten of diensten. Deze producten en diensten worden in vier verschillende categorie├źn geplaatst. Het mees voorkomende tarief is het 21% tarief. Hier wordt dus 21% aan btw berekend. Laten we een kijkje nemen bij de verschillende tarieven.

21% tarief

Het 21% tarief, voorheen 19% tarief, is het meest voorkomende tarief en dus ook degene waar we het meeste mee te maken krijgen. Eigenlijk valt alles onder dit tarief wat niet onder een van de andere, meer specifieke tarieven valt. Je kan hierbij denken aan kleding, witgoed, maar ook bijvoorbeeld aan meubels of verf voor in huis. Een lijst van producten zou te lang zijn voor deze categorie.

9% tarief

Het 9% tarief, voorheen 6% tarief, gaat vooral om voedingsmiddelen en andere producten die te maken hebben met kwaliteit van leven. Je kan hierbij denken aan geneesmiddelen, water, maar ook agrarische producten. Enkele andere producten die ook onder deze categorie vallen zijn antiek, boeken en gas. Ook verschillende diensten zoals een knipbeurt bij de kapper en sport en recreatie vallen onder deze categorie.

0% tarief

Het 0% tarief is een tarief die je niet ergens in de winkel tegenkomt, maar vooral toegepast wordt bij internationale handel. Het gaat dan om de export van producten naar een land buiten de Europese Unie.

Vrijgesteld van BTW

De laatste categorie heeft te maken met vrijstellingen van de BTW. In de meeste gevallen gaat het om diensten. Je kan hierbij denken aan de gezondheidszorg, dus bijvoorbeeld een behandeling door een psychiater of bijvoorbeeld een begrafenisondernemer die een begrafenis verzorgt.

BTW berekenen

Voor het berekenen van de BTW geldt een vrij simpele som. Je deelt het bedrag door 100 en vermenigvuldigd dit vervolgens met 100 plus het percentage aan BTW. Zo wil je bijvoorbeeld een broek kopen in een winkel. De broek is exclusief BTW 40 euro. Om de prijs inclusief BTW te berekenen ga je dus de 40 euro delen door 100. Dat is 0,4. Vervolgens vermenigvuldig je 0,4 met 121 (100 procent + de 21 procent aan BTW). De uitkomst is dan 48,4. Je weet dan dus dat de broek inclusief BTW 48,40 euro kost. Bij voeding ligt het dus iets anders omdat dit een andere percentage is. Een banaan kost bijvoorbeeld exclusief BTW 50 cent. Je doet dan dus 0,5 gedeeld door 100 en vervolgens vermenigvuldig je dit met 109. De uitkomst is in dit geval 55 cent inclusief btw van 9%.

Geplaatst in: Financieel