Btw-nummer opzoeken, hoe doe je dat precies?

Je bent ondernemer en je wilt natuurlijk graag weten met wie je in zee gaat. Zijn je klanten echt ondernemers? Dat wil je natuurlijk wel controleren. Met welke nummers heb je zelf te maken? En welke gebruik je waarvoor? Dat lees je hieronder. Tevens kom je erachter hoe je een BTW nummer opzoeken werkt.

Wat is een btw-nummer?

Een btw-nummer krijg je van de Belastingdienst zodra ze je als een ondernemer of zzp’er gaan zien. Dit btw-nummer is een soort identificatienummer. Je krijgt van de belastingdienst twee nummers. Welk nummer je wanneer moet gebruiken, lees je in de volgende alinea. Voorheen had een btw-nummer relatie met je Burgerservicenummer (BSN). Sinds januari 2020 is dit veranderd. Het staat nu los van je Burgerservicenummer om fraude tegen te gaan en je privacy te beschermen. Een btw-nummer is als volgt opgebouwd:

  • de landcode NL;
  • 9 willekeurige cijfers;
  • de letter ‘B;
  • een controlegetal van 2 cijfers.

In totaal bestaat het btw-nummer uit 14 cijfers.

Waar wordt een btw-nummer voor gebruikt en waar vind je het terug?

Als je je bedrijf inschrijft bij de Kamer van Koophandel, ontvang je binnen twee weken twee brieven. Een brief met een omzetbelastingnummer en de andere brief bevat je btw-nummer.

Je omzetbelastingnummer is gebaseerd op je Burgerservicenummer. Dit nummer gebruik je om je btw-aangifte te doen. Iedere ondernemer moet deze aangifte online doen. In deze (meestal per kwartaal) aangifte geef je de btw aan die je bij jouw klanten in rekening hebt gebracht. De btw die leveranciers aan jou hebben berekend, mag je in de voorbelasting aftrekken.

Je btw-nummer gebruik je in je communicatie naar klanten, leveranciers en op je website. Je zet het nummer ook op je facturen.

Een btw-nummer kun je ook gebruiken om een ondernemer op te zoeken. Je wilt wel zeker dat je met een rechtsgeldig bedrijf te maken hebt, dus zoek daarom eerst het btw-nummer van je klanten op, voordat je een samenwerking start. Controleer of dit nummer geldig is.

Hoe controleer je een btw-nummer?

Je kunt op verschillende manieren een btw-nummer controleren. Kijk op de website van je klant of leverancier. Vaak staat daar het nummer vermeld. Is dit niet het geval, neem dan contact met het bedrijf op. Je kunt het btw-nummer namelijk alleen krijgen van het bedrijf zelf. Daarnaast kun je met btw-nummer controleren of diegene echt ondernemer is en actief is. Deze controle voer je uit op de website van de Europese commissie. Je zoekt op het btw-nummer of op de naam- en adresgegevens.

Geplaatst in: Uncategorized