Buxusmot bestrijden

Buxusmot bestrijden

Wat is een Buxusmot

De buxusmot bestrijden, waarom eigenlijk? Een Buxusmot is een insectsoort die vooral voorkomt in het oosten van Azië. De buxusmot komt uit de familie van de “grasmotten” en is dus eigenlijk een vlindersoort. De buxusmot kan haar vleugels spreiden tot een breedte van wel 4 centimeter. Over het algemeen heeft het insect donkere vleugels, maar een minder vaak voorkomende soort van de buxusmot heeft ook lichtgekleurde vleugels. Een volwassen buxusmot is overigens groen en heeft een zwarte kop. Ondanks het feit dat een buxusmot slechts 8 dagen gemiddeld leeft, kan het insect zich zeer makkelijk verspreiden. Dit komt doordat een vrouwelijke buxusmot maar liefst 500 eitjes kan leggen. De eerste buxusmot in Europa is ontdekt aan de Duits-Zwitserse grens. De buxusmoot behoort ondanks dat hij best groot is tot “micronachtvlinders”.

Waarom is een buxusmot zo vervelend?

Buxusmotten worden als vervelend ervaren. Dit heeft vooral te maken met het feit dat de aanwezigheid van veel buxusmotten vaak kan zorgen voor veel opgegeten planten. De insecten zijn immers vaak met een grote groep en kunnen bladeren van bosjes binnen de kortste keren volledig eraf geknaagd hebben. Het insect is gedurende het knagen aan planten en bladeren ook vaak niet goed zichtbaar. In de meeste gevallen heeft dit te maken met de felgroene kleur van het beest. Dit heet een soort camouflerende werking. Ook kan het zo zijn dat het insect nog dusdanig klein is dat het gewoon lastig te zien is wanneer deze verstopt zit onder bijvoorbeeld een blad. Een buxussmot wordt dan ook gezien als een “schadelijke insect”.

Bestrijdingsmethoden buxusmot

De buxusmot kan op diverse manieren worden bestreden. Een manier die veel wordt toegepast door de mens is het spuiten van gif. Een reguliere gifsoort is echter geen aanrader. Dit heeft te maken met het feit dat normaal gif niet enkel de buxusmot in uw tuin zal uitroeien, maar ook talloze andere beestjes en in sommige gevallen zelfs planten. Wespen, bijen, mieren, lieveheersbeestjes en spinnen zullen ook in grote hoeveelheden dood gaan aan het gif. Ook uw eigen planten, struiken en bomen kunnen erg veel last van het gif krijgen. Aangeraden wordt wel om zo veel mogelijke van de insecten die al redelijk groot zijn met de hand weg te halen, u kunt hierbij gebruik maken van handschoenen. Knip hierbij ook de spinsels even eruit. Als uw struik, plant of boom te erg beschadigd is is het in veel gevallen slim deze helemaal te verwijderen uit uw tuin. Het spinsel kunt u overigens ook verwijderen door gebruik te maken van een harde straal water uit de tuinslang. Als u er toch liever voor kiest de insecten te bespuiten kunt u dat het beste doen met Compo Karate. Let er bij het spuiten van de Campo Karate op dat u de insecten ook werkelijk raakt. Bespuit steeds opnieuw om de anderhalve week. Zo kunt u de insecten, maar ook de eventuele eitjes van de insecten tegengaan. Een laatst bestrijdingsmiddel tegen de buxusmot zijn kippen. Dit is in onverwachte, maar het plaatsen van kippen in uw tuin zal zeker helpen tegen het beestje.

Biologische bestrijding van de buxusmot

Het is overigens ook mogelijk de buxusmot biologisch te bestrijden. Dit kan bijvoorbeeld door middel van Bacillus Turingiensis. Dit kan gespoten worden op de blaadjes waarna de rupsen de Bacillus Turingiensis zullen opeten. Omdat Bacillus Turingiensis echter schade aanbrengt aan de spijsvertering van de insecten zullen zij na een tijdje stoppen met het eten ervan en dood gaan. Het voordeel hiervan is dat de bacteriën enkel werken in een rupsenlichaam dat hier ook geschikt voor is. Deze methode zal dus geen schade brengen aan andere insecten in de tuin. Let er op dat u de Bacillus Turingiensis goed verspreidt over de gehele plant en niet op 1 deel ervan spuit.

Hoe komt de buxusmot in Nederland

Zeer waarschijnlijk is de buxusmot in Nederland terechtgekomen door de mens zelf. De eerste buxusmotten doken namelijk op na een import van buxus uit Azië. De buxusmot is overigens een insect dat zeer zeer gemakkelijk en snel kan verspreiden, met dank aan de grote hoeveelheid eitjes die vrouwtjes in staat zijn te leggen. De periode dat de eerste buxusmot opdook in Nederland was vermoedelijk rond 2007. Tijdens de import van buxus uit Azië zouden er dan ook naar verwachting honderdduizenden eitjes gelegd zijn door de insecten in de buxus, wat er dus voor heeft gezorgd dat het beestje zich ook in Nederland zeer snel gevestigd heeft. De buxussmotten duiken vooral op na de winter, meestal tussen eind maart en april.

Geplaatst in: Tuin