De keukenmachine: een handig hulpmiddel in de keuken

keukenmachine

Als je nog geen keukenmachine in huis hebt, dan is het interessant om er alsnog een te kopen, want deze machine is ontzettend handig om te hebben in de keuken. Maar welke keukenmachine moet je kopen en waar moet je op letten bij de aankoop? We geven je tips!

Wat is een keukenmachine?

Een keukenmachine is een veelzijdig apparaat voor in de keuken. Deze machine zal een aantal taken in de keuken makkelijker maken. Sauzen bereiden, deeg maken, sapjes persen, je doet het dankzij deze machine snel en eenvoudig. Daardoor spaar je heel wat tijd uit. Er zijn verschillende soorten keukenmachines. Zo zijn er keukenmixers, foodprocecossers en machines met beide functies.

Waarom iedereen een keukenmachine in zijn keuken moet hebben

Een keukenmachine is een handig apparaat dat je heel wat werk en tijd uitspaart, daarom is het geen overbodige luxe om er een te kopen. Deze machine heeft verschillende functies, zoals kneden, kloppen, snijden, enzovoort. Hierdoor maakt hij andere keukenapparaten overbodig. Dankzij een keukenmachine heb je dus niet langer last van plaats tekort. Bovendien is het ook gewoon erg handig om de verschillende functies in slechts één apparaat te kunnen gebruiken.

Welke keukenmachine past bij jou?

Er zijn verschillende soorten keukenmachines, welke machine het best bij jou past is afhankelijk van welke gerechten je voornamelijk bereidt:

Keukenmixer

Een keukenmixer is een keukenmachine waar je mee kan kneden, kloppen en mixen. Als je vaak bakt, dan is een keukenmixer erg handig om te hebben. Met deze machine maak je in een handomdraai de heerlijkste taarten, cakes, quiches, pizza’s, enzovoort. Met extra opzetstukken heb je nog meer mogelijkheden.

Foodprocessor

Een foodprocessor kan voornamelijk hakken, raspen, snijden en pureren. Dit toestel is een aanrader als je snel ingrediënten wilt snijden. Het is een toestel die je heel wat werk uitspaart!

Cookprocessor

Een cookprocessor kookt, stoomt, braadt en pureert ingrediënten tot een warme soep of saus. Dit apparaat is vooral handig als je graag verse sauzen en/of soepen bereidt. Ook bij stoofgerechten of koekjesdeeg komt het handig van pas.

Waar moet je op letten bij de aankoop van een keukenmachine?

Of je nu een foodprocessor of een ander type keukenmachine koopt, er zijn altijd een aantal dingen waar je moet op letten bij aankoop:

Het vermogen van de machine

Sommige machines zijn goedkoper dan andere en de prijs is voornamelijk afhankelijk van het vermogen. Waarom zou je dan een duurdere machine kopen? In sommige gevallen is het belangrijk dat je kiest voor een machine met een hoog vermogen. Dat is voornamelijk het geval bij het kneden van deeg. Als je het toestel dus vooral voor deeg zal gebruiken, dan kan je het best kiezen voor een apparaat met een vermogen van minimaal 1000 watt. Bij een foodprocessor zorgt een hoger vermogen er voornamelijk voor dat je meer voeding in één keer kan verwerken. Als je dus een groot gezin hebt, dan is een groot vermogen aangeraden.

Het aantal standen

Het aantal standen dat een keukenmachine heeft kan erg verschillen. Voornamelijk bij een keukenmixer is het belangrijk om te kiezen voor een apparaat die op verschillende snelheden kan draaien, want dat maakt het makkelijker om diverse gerechten te bereiden. Het luchtig kloppen van eiwitten verreist namelijk een ander vermogen dan het kneden van deeg. Wil je steeds het perfecte resultaat? Dan kan je dus het best kiezen voor een apparaat met vele standen.

De mengkom

Als je een groot gezin hebt, dan is het wel zo handig om voor een machine te kiezen waarvan de mengkom een grote inhoud heeft. Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken uit welk materiaal de mengkom gemaakt werd. Een roestvrijstalen mengkom zal bijvoorbeeld langer meegaan en ook vetvrij blijven. Dat is voor het bereiden van sommige gerechten belangrijk!

De accessoires

Keukenmachines worden vrijwel altijd geleverd met accessoires. Voordat jij zo’n machine koopt, is het belangrijk om na te gaan welke accessoires bijgeleverd worden. De accessoires die voor jou belangrijk zijn, zijn afhankelijk van de gerechten die jij het meest bereidt. Als je bijvoorbeeld vaak je eigen gehakt maakt, dan moet je kijken voor een gehaktmolen. Maak je vaak pasta? Dan is het belangrijk dat je er een pasta opzetstuk bijkrijgt. Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om de benodigde accessoires achteraf bij te kopen.

Geplaatst in: Koken