Oven schoonmaken; de beste manier

Oven schoonmaken

Wanneer maak je je oven schoon?

Bakken is leuk en makkelijk. Je zet de ovenschaal in de oven op de juiste stand en wacht vervolgens tot je gerecht of je taart klaar is. Maar op den duur wordt de oven vies. Als je de oven aanzet en een vreemde lucht ruikt weet je dat de oven schoonmaken een must is. Een klus waar je waarschijnlijk niet veel zin in hebt, want hoe verwijder je vet en geblakerde bakresten? Met deze handige, voordelige en milieuvriendelijke tips is een oven snel schoongemaakt, zonder dat je daarvoor heel veel hoeft te doen. Haal voordat je begint eerst alle losse etensresten uit de oven. Veeg kruimels weg of verwijder deze met de stofzuiger. Als alle etensresten weg zijn kan de schoonmaak beginnen.

1. De oven reinigen met soda

Soda is een ideaal middel om je oven mee te reinigen. En veel voordeliger dan de veel duurdere officiƫle ovenreinigers. Daarnaast is het milieuvriendelijk in tegenstelling tot de gangbare schoonmaakmiddelen die vaak chemisch zijn en heel schadelijk voor je gezondheid en het milieu. Soda of zuiveringszout kan je voor allerlei schoonmaakklussen gebruiken, zo ook voor de oven.

Verwarm eerst de oven voor op 200-250 graden. Als de oven goed warm is zet je een kopje water gemengd met een kopje soda in de oven. Als je een frisse geur wil kun je wat citroensap toevoegen maar dat hoeft niet perse. Laat de oven met de soda een half uur staan. De soda kan dan in het vuil trekken. Zet vervolgens de oven uit, laat ‘m enigszins afkoelen en maak de oven met een vochtige doek goed schoon.

2. De oven reinigen met citroen

Met een citroen kun je de oven heel eenvoudig reinigen. Daarnaast is het goedkoop, het ruikt lekker fris en het is heel milieuvriendelijk. Ideaal als je je oven weer blinkend schoon wilt hebben. Verwarm om te beginnen de oven voor op 200-250 graden. Snijdt ondertussen een halve citroen in plakjes en doe vervolgens deze plakjes in een ovenschaal met een laagje water en het sap van de andere helft van de citroen. Laat de ovenschaal ongeveer tien minuten staan. Het citroensap gaat door de warmte verdampen en weekt daardoor het vet los van de wanden van de oven. Zet na 10 minuten de oven uit, laat ‘m enigszins afkoelen en neem vervolgens de ovenwanden af met een microvezeldoek. Als de wanden niet helemaal schoon zijn herhaal je dit tot de wanden blinken.

3. De oven reinigen met schoonmaakazijn

Als je aangekoekte etensresten in de oven hebt moeten de resten eerst losgeweekt worden, pas daarna kunnen ze verwijderd worden. Verwarm daarvoor eerst de oven voor op 200 graden. Neem vervolgens een ovenschaal. Doe hier heet water in en een scheut schoonmaakazijn. Laat dit een paar uur in de oven staan of, nog beter, een hele nacht.
Neem daarna de wanden goed af met een tissue en je oven gaat weer glimmen. Ook weer een effectieve en milieuvriendelijke manier om je oven schoon te maken.

4. De oven reinigen met puimsteen

Puimsteen heb je misschien weleens gebruikt om eelt van je voeten te verwijderen, maar wist je dat je hiermee ook de vetresten uit je over kan verwijderen? Een puimsteen leent zich daar heel goed voor. Als je puimsteen wil gebruiken maak ‘m dan eerst goed nat. Wrijf er daarna stevig mee over de vetresten. Kracht zetten mag, de vetresten zullen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Als het vet verdwenen is maak je de oven verder schoon met een doek met groene zeep en ammonia. Dit is iets minder milieuvriendelijk, maar je hebt wel een prima resultaat want je oven gaat weer blinken.

5. Bakplaten reinigen

Als je oven mooi schoon geworden is, is het ook fijn als je bakplaten weer schoon zijn. Maar dat valt niet mee. Bakplaten hebben vaak een zwarte aangebrande laag die moeilijk te verwijderen is. Met de juiste schoonmaakmethode wordt ook een bakplaat weer helemaal schoon. Met baksoda lukt dit prima. Strooi een dikke laag baksoda op je bakplaat en vul vervolgens een plantenspuit met lauw water en een scheutje schoonmaakazijn. Spuit dit mengsel op de baksoda tot het een dikke pap geworden is. Laat het een nachtje intrekken. De volgende dag spoel je de bakplaat goed af tot alle baksoda verwijderd is. Wrijf de bakplaat daarna met een doek droog. Je bakplaat is weer helemaal schoon, tijd om een lekkere taart te bakken.

Geplaatst in: Koken