Rijstkoker om rijst makkelijk gaar te koken

Sushi rijst koken met een rijstkoker

Rijst koken kan best lastig zijn, want je rijst kan aanbranden, pannen kunnen gaan stinken en in het ergste geval kun je je rijst weggooien. Gelukkig bestaat er zoiets als een rijstkoker. Dit is erg handig om bijvoorbeeld rijst snel en makkelijk te kunnen koken. Echter kun je ook voor een stoomkoker gaan. Hiermee kun je echter niet alleen rijst koken, maar ook andere gerechten. Denk bijvoorbeeld aan pasta, noedels, soepen, vlees, kip, groenten en stoofschotels. Een stoomkoker is dus veelzijdiger. In dit artikel beperken we ons tot de rijstkokers.

Verschillende soorten rijst

Er bestaan verschillende soorten rijst. Hierbij een paar voorbeelden:

  • Parelcouscous Tricolore
  • Jasmijn rijst
  • Parfum rijst
  • Pandanrijst

Iedere rijst kun je met een rijstkoker makkelijk klaarmaken. Je kunt de rijst eerst wassen in een zeef en vervolgens in de rijstkoker doen. Het is wel erg belangrijk om voldoende water in de rijstkoker te doen. Anders kookt de binnenpan droog. Ook is het belangrijk dat je de deksel op de rijstkoker goed laat zitten.

Vele voordelen

Naast dat je in een rijstkoker elke soorten rijst kun gaarkoken, heeft het nog meer voordelen. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat je niet meer met een pan aan de gang hoeft. Verder heb je er geen omkijken naar. Je zet de rijstkoker aan en verder gaat alles vanzelf. Met een rijstkoker maak je altijd de perfecte rijst klaar, gebruik je minder vet, koekt de rijst nooit meer aan, kookt de rijst niet over, hoef je de rijst niet af te gieten en de rijst blijft warm in de rijstkoker.

Een aantal rijstkokers

Je hebt verschillende soorten rijstkokers in verschillende soorten prijsklassen. Je kunt stellen dat hoe hoger het wattage, hoe krachtiger het apparaat is. De goedkoopste rijstkokers beginnen ongeveer vanaf €20 a €25. Sommige duurdere rijstkokers van bijvoorbeeld €50, zijn wat hoger in wattage. Dat wilt niet per se zeggen dat duurder beter is. Als consument is het belangrijk te kijken naar wat je verwacht van een apparaat, dan te kijken naar de duurdere prijzen. Wist je dat je ook stoomkokers en rijstkokers in één hebt? Hierbij een aantal specificaties die rijstkokers kunnen bezitten:

  • Droogkookbeveiliging: Hiermee zorg je ervoor dat je rijst niet droogkookt. Het apparaat schakelt automatisch uit als er geen water inzit.
  • Waarschuwsignaal: Als het apparaat klaar is, wordt je hiervan op de hoogte gesteld
  • Warmhoudfunctie: De rijst wordt warmgehouden.
  • Indicatielampje: Je kunt makkelijk en snel zien of het apparaat aanstaat.
  • Ingebouwd display: Op een display kun je makkelijker en snel lezen wat de gekozen instellingen zijn. Ook worden er op een display meldingen getoond.

Ook zijn er verschillende soorten rijstkokers. Denk aan Electrische of rijstkokers die op gas, openstoom of op openvuur werken. Je kunt bij het uitkiezen van een rijstkoker ook kijken naar de inhoud, uitneembare binnenpan en de verschillende programma’s.

Conclusie

Een rijstkoker is dus erg handig om je rijst snel en makkelijk gaar te koken. Ook is een rijstkoker fijn, omdat de rijst alle vitamines en voedingstoffen meer behoudt. Je bent dus ook nog gezonder bezig!

Geplaatst in: Koken