Schakel een IT-consultant in voor je bedrijf

ICT consultancy

Alle bedrijven tegenwoordig hebben te maken met ICT. Je kunt hierbij denken aan een digitale manier om de klantendatabase bij te houden, om de boekhouding te regelen van het bedrijf en natuurlijk ook om klantcontact te onderhouden. Kort samengevat kan geen enkel bedrijf meer zonder computers. Computers spelen een belangrijke rol in het bedrijf. En als alles goed verloopt dan zullen computers ook altijd goed blijven werken. Maar er is een aantal zaken waar je wel rekening mee dient te houden. Zo is het niet zomaar mogelijk om een klantenbestand op te roepen of in te voeren in het systeem. Deze dient te worden geïmplementeerd. Daarnaast zijn er ook processen of gegevens die nog niet in het computersysteem of in de database zitten of waarmee nog niet kan worden gewerkt. Je kunt dan altijd de hulp inroepen van een ICT-medewerker. Als je echt werk wilt maken van het verbeteren van een systeem, het implementeren van systemen of het ervoor zorgen dat applicaties goed kunnen werken vanaf het begin, dan is het raadzaam om een IT-consultant in te schakelen. Een IT-consultant wordt ook wel ICT-consultant genoemd.

Wat doet een IT consultant precies?

Als we eerst kijken naar het woord consultant, verwijst dit altijd naar iemand die vanuit een externe partij door een bedrijf wordt ingeschakeld om te komen helpen. Je hebt verschillende soorten consultants, waaronder een consultant op het gebied van de boekhouding, een consultant op het gebied van optimalisatie van het klantcontact, maar op het gebied van computers en applicaties heb je te maken met een ICT-consultant. Een ICT-consultant houdt zich dus bezig met alles wat met computers te maken heeft en houdt zich daarnaast ook bezig met de applicaties die in het bedrijf worden gebruikt of kunnen worden gebruikt. Daarnaast komt er voor een IT-consultant ook een stukje met betrekking tot processen en procedures kijken. Een consultant is dus iemand die je vanuit een externe partij in kunt schakelen om je te helpen in je eigen bedrijf, met als doel processen en applicaties, maar ook werkwijzen te verbeteren. De vraag rijst misschien op waarom bedrijven ervoor kiezen om een consultant van een extern bedrijf in te schakelen in plaats van gebruik te maken van interne medewerkers. Interne medewerkers draaien al vaak een tijd mee. Ze zijn bekend met de huidige processen en dat kent zijn voordelen en nadelen. Je kunt je voorstellen dat medewerkers die de processen al heel goed weten, makkelijk en snel kunnen worden ingezet. Je hoeft hen geen nieuwe dingen aan te leren en daarbij zullen de werkzaamheden snel kunnen worden uitgevoerd. Het probleem is echter wel dat hier ook een stukje gewenning bij komt kijken. Deze mensen zijn bepaalde handelingen namelijk gewend. Maar wat als de huidige manieren, processen en applicaties helemaal niet optimaal werken en er verbeterslagen in kunnen worden gemaakt? Dan is het altijd beter om iemand van buitenaf (iemand met een frisse blik) hier een blik op te laten werpen.

Verschillende taken voor een IT Consultant

Binnen de IT-consultancy heb je te maken met verschillende soorten consultants. Zo heb je een IT Business Consultant. Deze houdt zich bezig met complete inventarissen, zakelijke behoeften en bedrijfsvoeringen. Een bedrijf heeft altijd een bepaald beeld over wat het zou willen behalen. Welke systemen zouden moeten worden ingesteld zodat deze doelen kunnen worden behaald? En wat is er nog meer nodig om het bedrijf zijn doelen te laten behalen. De IT Business Consultant kan hier de assistentie in bieden. Dan is er de IT Software Consultant. Geen enkel bedrijf kan draaien zonder dat er goede software wordt gebruikt. Software zijn alle programma’s en applicaties die nodig zijn om bijvoorbeeld bij de klantendatabase te komen of om handelingen te verrichten op de pc om ervoor te zorgen dat het bedrijf gegevens bij kan houden en kan wijzigen. Deze programma’s en applicaties dienen goed te werken. Een IT Software consultant adviseert het bedrijf over de huidige systemen en over eventuele alternatieve systemen. Het kan namelijk altijd beter. Als laatste heb je een IT Security Consultant. Deze bekijkt de infrastructuren van de systemen en de digitale processen. Hij controleert of deze op een veilige manier kunnen worden gebruikt en adviseert het bedrijf met betrekking tot verbeteringen en optimalisatie van de systemen. Beveiliging is onmisbaar binnen een bedrijf. Daarom is het altijd gewenst om deze zo optimaal mogelijk te houden. De IT Security consultant zal hier een uitstekende hulp in kunnen bieden. Deze ziet vaak zaken die je binnen het bedrijf zelf niet ziet.

Geplaatst in: Algemeen