Spint bestrijden

Spint bestrijden

Spint is een fenomeen die zich veel voordoet bij planten. Spint veroorzaakt alleen maar leed bij de planten die zich vertaald naar het onttrekken van voedingstoffen aan de planten. Hierdoor krijgt de plant zelf dan weinig voeding. Een veel voorkomende missopvatting over Spint, is dat de mijt spint vaak gerekend wordt tot de categorie insecten. De mijt spint is geen insect, maar een verre neef van de spin. Dit verklaard waarom er kleine spinnetjes te zien zijn, wanneer een spint bekeken wordt onder de microscoop. Dit is dan meteen het lastige van de spintmijt, omdat ze niet gezien kunnen worden met het blote oog. Een ander zaak dat ervoor zorgt dat de spintmijt moeilijk te zien is, is dat het zich nestelt onderaan van het blad van de plant en heel weinig beweegt. Gelukkig zijn er manieren die spint bestrijden. Los van verschillende manieren om spint te bestrijden, zijn er ook verschillende spint soorten. Om te beginnen heb je de kasspintmijt en de orchideeën spintmijt. Voor wat betreft het bestrijden heb je ook verschillende soorten methoden. De biologische en de chemische vorm van bestrijding zijn de twee vormen die gehanteerd worden om spint op gewassen tegen te gaan. Zoals eerder gesteld veroorzaakt spint alleen maar schade aan een plant doordat het voedingsstoffen van de plant onttrekt en hierdoor de plant niet in staat is om voedingsstoffen te krijgen. Het gevolg hiervan is dat een plant hierdoor op den duur zal sterven. Het is dus belangrijk om spinten te bestrijden!

Soorten spint

Zoals eerder gesteld zijn er verschillende soorten spinten. Een spint dat vrijwel vaker voorkomt, is de kasspint, ook wel bonenspintmijt genoemd. De boosdoener van de kasspint is een geel bruine mijt van ongeveer 0.5 mm groot. Wanneer er sprake is van kasspint kun je dit merken aan de donkere vlekken en de vorming van spinsel aan de onderkant van het blad. Indien de kasspint de plant zwaar heeft aangetast zal dit ook te zien zijn bij de bladeren van het plant onderling. Aan de andere kant heb je orchideeën spint. Deze type spint staat wel als berucht aangeschreven en de boosdoener is de orchideeën mijt of de palmmijt, die een grootte heeft van 0.24 tot 0.50 mm. De kleur die deze type kan hebben is rood, geel of groen en heeft een ovale vorm. Ze nestelen zich aan de boven- of onderkant van het blad van een plant. In de meeste gevallen gaat het om dikke of vlezige bladeren waarop er kleine en zilverachtige vlekjes veroorzaakt worden, die later een bruine kleur aanneemt. Wanneer een plant door spint is aangetast verdrogen de bladeren en vallen af. De aanwezigheid van webben op planten is ook een kenmerkende eigenschap, wanneer dat het geval is, is dat het punt waar je vrijwel zeker weet dat er sprake is van een grote populatie van spintmijten. Spintmijten kunnen zich snel uitbreiden onder hoge temperaturen en droge lucht. Gelukkig zijn er zijn er verschillende manieren waarmee je spint kan bestrijden.

Bestrijding van spint

Voordat je een start maakt het bestrijden van spint op je gewassen is het belangrijk om na te gaan wat de omvang is van de verspreiding. Als de plaag niet zo groot aanwezig is op de plant, kun je dan eenvoudig de geïnfecteerde bladeren verwijderen en erop toezien dat de gezonde bladeren niet geïnfecteerd raken. Een andere simpele methode is het besproeien van de planten met koud water. Aan de andere kant heb je een iet wat uitgebreide vorm van bestrijden middels het sproeien van de planten met een combinatie van water met 2% handzeep en 1% spiritus. Je moet altijd in acht houden dat spinten zich heel snel kunnen verspreiden en daarom goed in de gaten gehouden moet worden dat niet alleen de volwassen beestjes bestreden worden maar ook de eitjes. Het besproeien en controleren van de plant, enkele keren per week, totdat de plaag verdwijnt is, is dus nodig. Mengels met essentiële oliën kunnen ook een antwoord formuleren om de spinten tegen te gaan. Zo is er aangetoond dat een mengsel van basilicum olie, kamille olie, eucalyptus olie, rozemarijn olie, oregano olie, tijm olie, en bonenkruid olie allemaal de concentratie aan spint mijten op een plant significant kan reduceren. Wel vermeld moet worden dat de oliën niet puur gebruikt kunnen worden, omdat dit zal leiden tot beschadiging van de plant. Om een mengsel een effectieve werking te geven kun je het best 1 gram essentiële olie mengen met 999 gram van het water en emulgator mengsel. Hoeveel van de emulgator je moet gebruiken kun je nalezen op de verpakking.

Bestrijding met Roofmijten

Roofmijten kunnen ook ingezet worden om spintmijten te bestrijden. Roofmijten komen in de strijd tegen spintmijten haast altijd als winnaar uit de bus. De kunst is om de juiste hoeveelheid en de juiste roofmijten in te zetten. Een heel goede eigenschap van roofmijten is dat zij “man en muis” opruimen. Met andere woorden ze ruimen de spintmijten inclusief hun eieren op. In de strijd tegen spintmijten is het altijd goed om preventieve maatregelen te nemen. Er zijn verschillende soorten roofmijten en een bekende manier om ze aan te trekken heet mycorrhiza. Mycorrhiza is een verzameling van schimmels die een samenwerking met de wortels van de plant op gang brengt. Vooral bij bonenplanten en bij Lotus japonicus zorgen mycorrhiza schimmels ervoor dat de plant, stoffen aanmaakt die op zijn beurt roofmijten aantrekt om spintmijten tegen te gaan. Met de wetenschap dat een hoge luchtvochtigheid en een niet al te hoge temperatuur twee aspecten zijn die ervoor zorgen dat een spint zich moeilijk aan een plant kan vastklampen, is het je aangeraden om je gewassen en planten regelmatig met water te besproeien. Soms kan een spint plaag zich zodanig nestelen dat er maar geen oplossing in de zaak komt. In dat geval is het wel duidelijk dat er sprake is van een niet professionele aanpak. Wanneer dat zo is kan het beter overgelaten worden aan een deskundige die veel kennis bezit van planten. Op die manier ben je verzekerd van een oplossing.

Geplaatst in: Tuin