Wonen in Duitsland via Oostmakelaardij

Wonen in Duitsland

In Duitsland wonen, er wordt veelvuldig voor gekozen door Nederlanders. Denk jij er ook over na? Want je bent op zoek naar meer ruimte, een goedkopere woonplek, andere prikkels, minder regels, kortom: je wilt wonen in een andere cultuur, maar liefst niet te ver, of te moeilijk. Wanneer je daarbij aan Duitsland denkt, is dat helemaal geen gekke keuze. Lees hieronder waarom meer dan honderdduizend mensen voor een plekje bij onze oosterburen hebben gekozen.

Wonen in Duitsland is simpelweg goedkoper

Oost Makelaardij, dat kantoor houdt in Emmen, is gespecialiseerd in woningen in Duitsland, en dan met name in de grensstreek. Dat is de plek waar veel Nederlanders zich hebben gevestigd. Op de website Oostmakelaardij.nl is een groot aanbod aan woningen te vinden, waarbij als eerste de prijzen opvallen. Als je Funda er even bij pakt, kom je al gauw tot een bizarre conclusie: grof genomen betaalt men voor een vrijstaande woning in Duitsland hetzelfde als voor een rijtjeshuis in Nederland. Dat is voor een groot deel te verklaren door de woonkosten, die over de oostelijke grens aanzienlijk lager liggen. In Duitsland hebben ze simpelweg meer ruimte voor relatief minder inwoners, dus liggen de grondprijzen lager. Ook de bouwkosten zijn er niet zo hoog. Daarnaast zijn er minder strenge regels en wanneer je toch voor iets naar het gemeentehuis moet, nemen ze daar alle tijd voor je. Maar alleen al de financiële omstandigheden maken het land een stuk aantrekkelijker. In Nederland betalen we ons blauw aan woning-gerelateerde rekeningen.

Nog meer redenen om in Duitsland te gaan wonen

Naast de economische motieven zijn er ook factoren die niet in waarde zijn uit te drukken, maar die wel onbetaalbaar zijn. Wat te denken van de rust. Met een bescheiden tuin om je huis heen geniet je al van meer stilte dan in een Vinex-wijk. Laat staan wanneer je ervoor kiest om een huis op het platteland te kopen. En de eerste Duitser die over files klaagt, moet nog geboren worden. Die rust krijg je gratis en voor niets, evenals de ruimte en de natuur. Het landschap is afwisselender: meer glooiende heuvels, meer groen, stadjes en dorpen in alle maten en vaak zeer pittoresk. En de Duitse mentaliteit wordt geroemd: men is er over het algemeen geduldiger en hoffelijker. Het is allemaal maar nét over de grens met je geboorteland, maar letterlijk en figuurlijk een wereld van verschil.

Oost Makelaardij: je kompas op weg naar Duitsland

Verder speuren op Oostmakelaardij.nl leert ons dat het bedrijf is uitgegroeid tot een kenner van de Duitse woningmarkt. Makelaar Marc Oost kent de omgeving en de lokale overheden goed, spreekt vloeiend Duits en organiseert van tijd tot tijd informatieavonden. Naast de schat aan informatie spat het enthousiasme voor het wonen in het Duits-Nederlandse grensgebied er van af. Oost Makelaardij adviseert en gunt het mensen vooral: ga lekker hier wonen, wat houdt je tegen?

Ja, wat houdt je tegen?

Het antwoord is: niet veel. Werken kan steeds vaker vanuit huis, en anders is de afstand ook niet groot. Familie en vrienden zitten nog steeds in de buurt en zullen daarom ook graag bij jou blijven langskomen. Gezondheidszorg, onderwijs, het is allemaal prima geregeld. Och, en de taal. Het Duits is verwant aan het Nederlands, dus ook die zal geen enkel obstakel vormen tijdens het integreren. Sterker: in zeer korte tijd zul je je thuis voelen in het buitenland, omdat veel dingen ook gewoon hetzelfde zijn. De Lidl is dichtbij, evenals de autogarage en de voetbalvereniging. Maar de reeds genoemde ruimte maakt het allergrootste verschil. Iedereen in Nederland verlangt daarnaar, slechts weinigen doen het. Dat is niet alleen dapper, het is ook nog eens verstandig. Je welzijn is immers het belangrijkste dat er is.

Geplaatst in: Wonen